دکتر مصطفی خدایاری » زیبایی اندام » سلولیت: علت، علائم و گزینه‌های درمانی
۸ دقیقه
[ratemypost]

سلولیت: علت، علائم و گزینه‌های درمانی

تصویر شاخص درمان سلولیت
آنچه می خوانید...

سلولیت وضعیتی است که پوست ظاهری خمیده پیدا می‌کند. سلولیت معمولا در نواحی باسن و ران اتفاق می‌افتد، اما در دیگر نواحی بدن نیز ممکن است مشاهده شود. برای پیشگیری و درمان سلولیت راه‌هایی وجود دارد که در ادامه این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت. سلولیت در خانم‌ها به علت نحوه توزیع چربی و عضله و به طور کلی آناتومی بدن، بیشتر شایع است. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا این موضوع را به طور کامل بررسی نماییم.

سلولیت

انواع حالت سلولیت

شناخت انواع مختلف سلولیت برای یافتن موثرترین درمان برای رفع این مشکل ضروری است. در ادامه به سه نوع مختلف سلولیت اشاره خواهیم کرد:

1. سلولیت نرم

سلولیت نرم با نام سلولیت شل نیز شناخته می‌شود و با افتادگی پوست همراه است. این سلولیت اغلب در مناطقی از بدن که چربی در آن تجمع می‌یابد، مانند بازوها، معده، باسن و پاها دیده می‌شود. این حالت زمانی که دراز کشیده‌اید بیشتر قابل مشاهده است. سلولیت نرم معمولا هنگام لمس دردناک نیست، اگرچه پوست می‌تواند بسیار ژلاتینی و مواج احساس شود. افزایش وزن یا عدم تناسب اندام معمولاً علت این نوع سلولیت است.

بهترین توصیه برای مقابله با سلولیت نرم معمولا داشتن یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم است. زیرا این روش می‌تواند به بهبود ظاهر سلولیت نرم کمک بسیاری بکند. پوشیدن ساق در حین ورزش نیز می‌تواند رسیدن به نتایج دلخواه را افزایش دهد.

2. سلولیت سفت

سلولیت سفت یا فشرده علت چیزی است که در اصطلاح عامیانه به آن «پوست پرتقال» می‌گویند. این نوع سلولیت می‌تواند همه افراد از جمله افراد لاغر و خوش اندام را درگیر کند و معمولا با فرورفتگی‌ها و لکه‌های روی ران‌ها و باسن مشخص می‌شود. موارد شدید این نوع سلولیت ممکن است هنگام لمس بسیار سفت و دردناک باشد.

درمان سلولیت سفت دشوار است و اگر مستعد ابتلا به این نوع سلولیت هستید، پیشگیری از آن ممکن نیست. برخی از جراحان زیبایی، درمان‌های مبتنی بر برش، مانند سلفینا را برای کسانی که می‌خواهند تلاش کنند و از شر سلولیت فشرده خلاص شوند، توصیه می‌کنند. این‌ها روش‌های نسبتاً جدید و کم تهاجمی هستند که از تکنیک میکرو تیغه برای آزادسازی بافت‌های فیبری سخت شده استفاده می‌کنند و نتایج طولانی‌مدتی ایجاد می‌کنند.

3. سلولیت ادماتوز

این نوع سلولیت با نام سلولیت با گردش خون ضعیف نیز شناخته می‌شود. سلولیت ادماتیک کمترین شکل سلولیت است و درمان آن می‌تواند بسیار چالش برانگیز باشد. به وجود آمدن این نوع سلولیت می‌تواند ناشی از گردش خون ضعیف باشد که با احتباس مایعات تشدید می‌شود. سلولیت ادماتوز می‌تواند روی ران‌ها و زانوها تأثیر زیادی بگذارد اما اغلب در قسمت پایین ساق پا ظاهر می‌شود و شکل پاها را به علت ورم تغییر می‌دهد.

درمان سلولیت ادماتیک بر بهبود گردش خون و کاهش احتباس مایعات تمرکز دارد؛ مانند استفاده از جوراب‌های فشرده و حمام آب گرم. برای سلولیت ادمای بسیار شدید، تخلیه لنفاوی، یک تکنیک ماساژ دستی، می‌تواند مفید باشد.

درجات سلولیت

در سال 2009، مقیاسی برای سلولیت ساخته شد که آن را به چهار دسته مختلف از خفیف تا شدید طبقه بندی می‌کرد. این درجات سلولیت به این ترتیب تقسیم بندی شده‌اند:

سلولیت درجه صفر

این نوع سلولیت با چشم غیرمسلح مشخص نیست و حتی پوست در صورت فشرده شدن همچنان صاف به نظر می‌آید، اما ممکن است تغییراتی در ساختار درم در زیر پوست ایجاد شود.

سلولیت درجه یک

در سلولیت درجه یک، ظاهر پوست به صورت ملایم و سطحی دچار سلولیت می‌شود. این نوع سلولیت معمولا هیچ علائمی ندارد و با معاینه میکروسکوپی سلول‌های قسمتی از بدن، تغییرات آناتومیک مورد بررسی قرار می‌گیرد.

سلولیت درجه دو

در افرادی که به سلولیت درجه دو مبتلا هستند، ظاهر پوست بیشتر دچار سلولیت شده و شکل پنیری پیدا می‌کند. این سلولیت باعث رنگ پریدگی پوست، کاهش انعطاف پذیری و کاهش دمای پوست می گردد و تغییرات آناتومیک آن، توسط معاینه میکروسکوپی بررسی می‌شود.

سلولیت درجه سه و بالاتر

این نوع از سلولیت شدیدتر از انواع قبلی است و ظاهر پوست به شکل یک تشک مواج می‌شود. در این نوع سلولیت، علاوه بر مشخصه‌های درجه یک و دو، زبری یا پوست پرتقالی نیز مشاهده می‌شود.

علت سلولیت چیست؟

علتی برای ابتلا به سلولیت به صورت مشخص وجود ندارد و مجموعه‌ای از عوامل از جمله ژنتیک، سبک زندگی و … باعث این عارضه می‌شوند. وجود سلولیت لزوما نشانه اضافه وزن نیست. افراد لاغر هم ممکن است به این عارضه مبتلا باشند. امروزه به دلیل تغییر نحوه زندگی که در آن افراد تحرک کمتری دارند و بیشتر در حالت نشسته پشت میز هستند، ابتلا به سلولیت افزایش یافته است. علاوه بر آن، برخی بیماری‌ها مانند دیابت نیز در بین افراد افزایش پیدا کرده است که همه این موارد باعث می‌شود تا تجمع چربی در بدن افزایش پیدا کرده و همه این موارد باعث ایجاد یک سری سیکل معیوب در بدن می‌شوند که احتمال ابتلا به بیماری‌های مختلف را نیز در بدن افزایش می‌دهند.

عوامل ابتلا به سلولیت

  • جنسیت: سلول‌های چربی در زنان به صورت عمودی قرار گرفته‌اند. اما در مردان سلول‌های چربی ساختاری متقاطع دارند. بنابراین خانم‌ها معمولا بیشتر درگیر سلولیت می‌شوند.
  • عوامل هورمونی: هورمون‌ها نقش مهمی در رشد سلولیت دارند. هورمون‌هایی مانند استروژن، انسولین، هورمون‌های تیروئید و … می‌توانند باعث سلولیت شوند.
  • یائسگی: زمانی که خانمی یائسه می‌شود، استروژن کاهش یافته و جریان خون نیز به بافت همبند زیر پوست کاهش می‌یابد. این موضوع باعث اکسیژن کمتر و در نهایت تولید کلاژن کمتری خواهد شد و سلول‌های چربی افزایش می‌یابند، بنابراین رسوبات چربی بیشتر مشاهده می‌شوند.
  • عوامل ژنتیکی: برخی از ژن‌ها می‌توانند در تولید سلولیت نقش داشته باشند. ژن، در تولید، رشد، سرعت رشد، چربی زیر پوست، سطح گردش خون و… موثر بوده و این عوامل ابتلا به سلولیت را تحت تاثیرقرار می‌دهد.
  • سبک زندگی: افرادی که کربوهیدرات، چربی و نمک بیشتری مصرف می‌کنند معمولا مقادیر بیشتری سلولیت دارند.
  • افرادی که مصرف دخانیات دارند و یا ورزش و فعالیت بدنی کمی دارند و یا بیشتر اوقات به حالت نشسته یا خوابیده هستند، بیشتر دچار سلولیت خواهند شد.
  • نوع لباس: حتی پوشیدن لباس تنگ نیز در کاهش جریان خون و ابتلا به سلولیت موثر است.

از دیگر عوامل بروز سلولیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رژیم سریع لاغری
  • آهسته بودن متابولیسم بدن
  • کم شدن آب بدن
  • چربی کل بدن
  • عدم فعالیت بدنی

چگونه سلولیت را کاهش دهیم؟

برخی از اقداماتی که می‌توانند نقش موثری در کاهش سلولیت داشته باشند عبارتند از:

مصرف آب کافی

یکی از راه حل‌های ساده و در عین حال فوق العاده موثر برای کمک به کاهش سلولیت، نوشیدن آب بیشتر است. نوشیدن حداقل 2 لیتر آب در روز کمک می‌کند تا طناب‌های فیبری زیر پوست شما قوی و انعطاف پذیر باشد که به نوبه خود به صاف نگه داشتن پوست شما کمک می‌کند.

رژیم غذایی سالم

داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل به پایین نگه داشتن سطح چربی و کاهش التهاب در بدن کمک می‌کند.

استفاده از برس خشک بدن

زمانی که به طور منظم – ۲ تا ۳ بار در هفته – از برس خشک بدن استفاده کنید، می‌تواند تاثیر بی نظیر آن را بر پوست خود ببینید. این کار به تقویت گردش خون و تولید کلاژن طبیعی کمک می‌کند تا پوست سفت‌تر و جوان‌تر به نظر برسد.

روغن و کرم بدن

پس از استفاده از برس خشک بدن، افزودن یک روغن بسیار غنی یا کره بدن به برنامه روزانه خود می‌تواند به کاهش سلولیت کمک کند. هنگام استفاده، روغن یا کرم را روی پوست ماساژ دهید تا گردش خون سالم را بهبود بخشد.

ورزش

ورزش کردن و حرکات کششی می‌توانند به تقویت فیبرهای بدن ما کمک کنند که توسط لایه چربی بین آن‌ها و پوست ما ضعیف شده‌اند. بنابراین، ورزش منظم همیشه یک راه حل عالی برای کمک به مبارزه با ظاهر سلولیت خواهد بود.

نحوه درمان سلولیت

برای درمان سلولیت حتما به بهترین دکتر پوست و یا متخصصان مجرب مراجعه کنید. برخی از گزینه‌های درمانی رایج سلولیت عبارتند از:

  • رادیوفرکانسی: در این روش کاهش سلولیت بدون جراحی و با امواج رادیویی صورت می‌گیرد. در این روش گرمای تولید شده توسط دستگاه آر اف، به لایه‌های زیرین پوست ارسال و باعث از بین رفتن سلول‌های چربی می‌شود. این روش آسیبی به لایه‌های سطحی پوست وارد نمی‌کند. نتایج این روش موقتی بوده و برای اثر بخشی طولانی می‌توان درمان را در چند مرحله انجام داد. لیزر می تواند باعث تحریک کلاژن پوست شده و نوارهای فیبری را تجزیه و چربی های زیر پوست را ذوب نماید.
  • لیپوساکشن: در این روش از جراحی برای از بین بردن ذخایر چربی استفاده می‌شود. البته لیپوساکشن چربی‌های عمیق را از بین می‌برد در حالی که سلولیت در سطح زیر پوست قرار دارد. بنابراین لیپوساکشن ممکن است فرورفتگی بیشتری در پوست ایجاد کند که موجب ظاهر بد پوست شود.

برخی روش‌های دیگر عبارتند از:

  • کویتیشن
  • مزوتراپی
  • موج آکوستیک درمانی
  • درمان سلولیت با ماساژ

و…

نتیجه گیری

همه‌ی روش‌های درمانی که امروزه برای رفع سلولیت به وجود آمده بسیار کارآمد است اما این که بیمار چه اندازه در روند بهبود همکاری کند، بسیار مهم است. بنابراین اگر فردی به فکر درمان کامل سلولیت است، باید شیوه زندگی خود را اصلاح کند تا نتیجه‌ی مطلوب دریافت کند. مصرف آب کافی، یک رژیم غذایی با چربی کم و عدم مصرف دخانیات می‌توانند تاثیر بسزایی در درمان سلولیت داشته باشند.

ارتباط با دکتر مصطفی خدایاری
ارتباط با دکتر مصطفی خدایاری

اشتراک گذاری مطلب:

دکتر مصطفی خدایاری

دکتر پوست، مو و زیبایی
فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران
درمان چاقی و پر خوری بدون دارو و رژیم لاغری بصورت تضمینی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده + سیزده =